Pressmeddelande

Den saligförklarade Elisabeth Hesselblad hyllad för sin hjälp åt judar under Andra världskriget


Rom, 5 maj 2005 www.zenit.org

Klostergrundare utropades till "Rättfärdig bland nationerna"

Den saligförklarade Elisabeth Hesselblad, grundare av den Allra Heligaste Frälsarens Orden, Birgittinorden, utropades till "Rättfärdig bland nationerna" för att hon hjälpt judar i Rom under Andra världskriget.

Medaljen, som tilldelats Sverige, kommer den 3 juni att ges till hennes efterträdare som generalabbedissa i orden, Moder Maria Tekla Famiglietti av Shai Cohen, rådgivare vid den israeliska ambassaden.

Yad Vashem med befogenhet i Israel att minnas viktiga händelser, beviljar titeln Rättfärdig bland nationerna åt icke-judar som riskerade sina liv för att rädda judar under förintelsen.

Ceremonin då belöningen ges i Ambassadörspalatset kommer att bevistas av ärkebiskop Leonardo Sandri, ställföreträdare i Vatikanens statssekretariat; Walter Veltroni, Roms borgmästare; de svenska ambassadörerna och släktingar till den saligförklarade.

Moder Hesselblad, en luthersk konvertit till katolicismen, grundade klosterorden år 1911. I dag har orden spritts till 16 länder. Påven Johannes Paulus II saligförklarade henne den 9 april 2000.

Systrarna bodde i Rom under den tyska ockupationen av Italien. Hennes bostad som generalabbedissa för orden var S:a Birgittas kloster vid Piazza Farnese.

De judiska familjerna från Rom, Piperno och Sed, som flyttat på grund av nazisternas ockupation, beslöt att återvända till den eviga staden den 8 september 1943, och de sökte sin tillflykt i S:a Birgittas kloster.

Moder Hesselblad gömde dem och såg även till att de inte skulle tvingas att delta i kristna böner.

ZE05050504

Översättning till svenska från www.zenit.org